Finom húsmentes fogás, könnyen és gyorsan elkészíthető, mégis sokan tartanak tőle, mert mindenkinek volt már olyan tapasztalata, hogy a bundából kifolyt a sajt még sülés közben... Ez többé nem fordulhat elő, mutatjuk a tudnivalókat.

A bunda ropogósra sül, a sajt megolvad benne, nagyon kellemes fogás a rántott camembert. A panírozásnál kell nagyon figyelni, hogy mindenhol egyenletesen borítsa a bunda a sajtot. Ez nem csak a camembert-nél fontos, hanem például a trappista sajtnál is. Vannak, akik duplán bundáznak, hogy biztosan ne folyjon ki az olvadt sajt, de tapasztalatunk szerint ez nem szükséges. A másik fontos tudnivaló, hogy sütésnél ne szúrjunk villát a sajtba forgatáskor, mert akkor biztosan kifolyik a sajt – használjunk inkább csipeszt.

A hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa bundát variálhatjuk is. Leginkább a zsemlemorzsa gazdagítása, kiváltása rejthet jó lehetőségeket: mutatós és finom, ha aprított diót, esetleg szezámmagot vagy lenmagot keverünk a prézlihez, de aki ropogósan szereti a rántott fogásokat, összemorzsolt corn flakesre is cserélheti a zsemlemorzsát.

A sajtokhoz, és különösen a camembert-hez nagyon jól illenek a gyümölcsök és az édeskés ízek, ínyencek szívesen megcsurgatják egy kevés mézzel az érett camembert-t, a bundás sült változathoz pedig leggyakrabban áfonyalekvárt kínálnak éttermekben. Ha otthon készítjük, kínáljunk mellé mi is vörös vagy fekete áfonyából készült lekvárt.

A camembert sajtot mi falatnyi kockákra vágtuk, mert így több lesz a ropogós bunda, nyársra húzva pedig mutatós a tányéron.

Rántott camembert-nyárs párolt rizzsel és áfonyalekvárral

Hozzávalók:

  • 50 dkg camembert sajt
  • 4 tojás
  • kb. 15 dkg liszt
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Valamint:
  • 30 dkg jázmin rizs
  • 15 dkg áfonyalekvár

Elkészítés: A camembert sajtot jól lehűtjük, hogy szépen tudjuk darabolni, majd egy éles késsel falatnyi darabokra vágjuk.

3 tálban előkészítjük a szokásos panírozáshoz való anyagokat: a lisztet, a villával felvert, kissé megsózott tojást és a zsemlemorzsát. Liszt – tojás – zsemlemorzsa sorrendben bepanírozzuk a sajtot úgy, hogy mindenhol fedje a bunda.

Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a sajtokat minden oldalon aranybarnára sütjük, csipesszel vagy két villával óvatosan forgatjuk meg.

A rizshez 1 evőkanálnyi olajon megfuttatjuk 1-2 perc alatt a rizst, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, és lefedve puhára pároljuk.

A friss rántott camembert sajtot a párolt rizzsel és áfonyalekvárral tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia