Írd be, mit keresel:

Takarítószerek természetesen

Főzni sokkal izgalmasabb és kreatívabb, mint takarítani, de a tisztaság azért jó dolog. Főleg akkor, ha szintetikus kemikáliáktól mentesen, egyszerű és olcsó, természetes alapanyagokkal takarítunk, annyira biztonságos "szerekkel", amilyeket akár az ételeinkbe is beletehetjük teljes nyugalommal... Ecet, citrom, szódabikarbóna főszerepben!
Cookta - 2016.02.09.
Takarítószerek természetesen

1. A drága, túlillatíosított és környezetet károsító szintetikus tisztítószerek helyett mutatunk jobbat, olcsóbbat, természetesebbet, hatékonyabbat. Nem irritálják a bőrt, viszont nagyon hatékonyak.

2. A konyhai pultot remekül tisztítítja és fertőtleníti, a mosogatót ráadásul megszabadítja a vízköves foltoktól, ha citromlé és szódabikarbóna keverékével töröljük át.

3. A mosásnál elhasznált mosódiót ne dobjuk ki: 10-12 darabot forraljunk fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd leszűrve mosogatószerként használhatjuk, de a felmosáshoz is tökéletes a felmosóvízhez adagolva.

Forrás:
iStock

4. Ha ecetes vizet teszünk egy müzlis tálkába, majd azt be a mikróba, és 3-4 percig magas fokozatra állítva működtetjük a gépet, kellő mennyiségű forró, ecetes pára lepi be a készülék belsejét, hogy feloldja az összes szutykot, amit ezek után könnyen letörölhetünk egy nedves ronggyal vagy konyhai papírtörlővel.

5. Az ablakpucolás kimondottan undok dolog, a spriccelős tisztítószernek kellemetlen a szaga. Ha langyos ecetes vízzel alaposan áttöröljük, utána gumilehúzóval áthúzzuk, már csak át kell törölni határozott és körkörös mozdulatokkal.

6. Ha igazán makacs foltokkal találkozunk, duplázzunk: citromléhez keverjünk szódabikarbónát, vigyük fel a felületre, és kis hatóidő után töröljük le, dörzsöljük le vagy öblítsük – tökéletes konyhapultra, vízköves zuhanyzóba, gyökérnövesztésre használt pohár újraélesztésére.

Forrás:
iStock

7. Elég perverz, de tény, hogy ételeink közvetlen közelében van a szemetes, a konyha egyik központi részében, akár a lakás közepén. Érdemes naponta kivinni a kukába a tartalmát, és hetente tisztítani a szemetest: egy kis szódabirkarbónával és szárított mentával elkevert vízzel öblítsük ki, töröljük át. Pár perc, de megéri!

8. Dohányzóknak jó tipp, ha a hamutartóba 1-2 evőkanál sót szórunk, majd forró vizet öntünk rá. Egy éjszaka állás után teljesen elveszti az összes szagot, persze még jobb, ha csak az erkélyen, kertben gyújtunk rá.

9. Ha véletlenül valami csúnyán lekozmált, leégett, ecetes vízzel forraljuk fel az edényt, hagyjuk állni néhány órát – utána könnyen kimosható, tisztítható.

10. Ablakrács, teraszkorlát tisztításához langyos ecetes vízbe mártott ronggyal töröljük át a felületet, majd lenolajjal, akár más olajjal – olajba mártott és kinyomkodott szivaccsal – töröljük át.

Forrás:
iStock

+1 Ha már minden tiszta, a drága illatosítók helyett készíthetünk házi változatot is kettő perc alatt: egy kis vízben forraljunk narancshéjat, gyömbért, szegfűszeget és fahéjat, vagy akár egy szelet citromot két csipet mézeskalács fűszerrel télen. Nyáron a citrusokhoz mentát vagy levendulát adjunk. Télen mehet tálkában a radiátorra, nyáron az ablakpárkányra.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.