Írd be, mit keresel:

Tisztít, gyógyít, melegít: a gyömbértea

Megfázás és influenza gyógyítására és megelőzésére is vannak remek természetes módszerek, ételek és italok, amelyek könnyen, gyorsan elkészíthetőek. Ilyen a gyömbértea is, ami nemcsak jótékony hatású, de nagyon finom is!

Cookta - 2016.01.11.
Tisztít, gyógyít, melegít: a gyömbértea

A friss gyömbérgyökér ma már szerencsére a legtöbb zöldségesnél vagy élelmiszerboltban kapható, sokáig eltartható a hűtőben, remekül használható reszelve vagy pálcikákra vágva fűszerezésre levesbe, ragukba, sültekhez, halhoz vagy zöldségételekbe, sőt desszertekbe – gyümölcskenyérbe vagy csokimousse-ba – is.

Mivel jótékony hatású, természetes gyógyszerként is használhatjuk akár az emésztés és anyagcsere serkentésére, de baktériumok ellen tisztító, fertőtlenítő hatással is bír. Ebben az esetben nem érdemes finomkodni, szükségünk lesz megfelelő mennyiségű gyömbérre.

A gyömbér mellett a citrom és a méz is gyógyító hatású a gyömbérteában

A gyömbér mellett a citrom és a méz is gyógyító hatású a gyömbérteában
Forrás:
iStock

Ha gyömbérteát készítünk, 5 dl italhoz számítsunk diónyi friss és megpucolt gyömbért, fél citromot és 2 evőkanál mézet. A gyömbért reszeljük le, adjuk a vízhez, forraljuk fel, majd a tűzről levéve hagyjuk 10 percet állni. Szűrjük le, és ekkor adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és a mézet, hogy ezeknek a vitamintartalma ne sérüljön a túlságosan magas hőmérséklettől. Elkeverve azonnal, jó melegen kortyoljuk el.

Ha szeretjük a fűszeres, illatos italokat, adhatunk a gyömbérteához fahéjat vagy néhány szem szegfűszeget, érdemes ezekkel együtt forralni a vizet, hogy jobban kioldódjanak aromáik. A citrom helyett használhatunk narancsot is, akár egy egész narancs levét belefarcsarhatjuk, sőt a héjából is reszelhetünk a teához.

Friss gyömbérrel más italokat is ízesíthetünk: remek forralt borba egy szeletke gyömbért dobni, de a forró csokit is izgalmassá teszi egy kis csípős, pikáns is!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.