Hogy a friss fejes saláta vagy a megújulást szimbolizáló tojás miatt, nem tudjuk, de a tojásos nokedli az egyik legtavaszibb fogás, aminek lehetetlen ellenállni.

A húsvét előtti böjti étrendbe is jól illik a húsmentes tojásos nokedli – vagy úribb nevén tojásos galuska –, ráadásul igen kiadós és egyszerű. Ha tehetjük, készítsük friss tanyasi vagy legalább szabad tartású tyúk tojásából, finomabb, a színéről nem is beszélve.

Bár igazi magyaros ételnek tartjuk a tojásos galuskát, érdemes tudni, hogy a nokedli szó a német Nock – vagyis „kavics” – szóból származik, illetve az ebből kialakult Nockerl, vagyis nokedli elnevezésből. Arrafelé másféle galuskákra használják a kifejezést, a mi nokedlinkre hasonlító, kissé hosszúkásabb formájú galuskának Spatzle a neve.

Ízlés kérdése, hogy a tojásos nokedlit lágyabban vagy sültebben szeretjük, ezt mindenki maga döntse el, és süsse az apró kis galuskákat a felvert, kissé sózott tojással krémesen lágyra vagy épp pirulásig.

A friss és ropogós fejes saláta viszont nem maradhat el mellőle! Hagyományosan a klasszikus ecetes-cukros salátalében megforgatott, negyedbe vágott zsenge fejes salátával tálaljuk, persze ezt is lehet ízlésünk szerint alakítani, viszont ne áztassuk hosszan a salátalében a friss leveleket, mert összeesnek – és roppanósan a legfinomabb...

Tojásos nokedli

Hozzávalók:
A nokedlihez:

  • 3 dl víz
  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt

Valamint:
  • 4 tojás
  • kevés olaj
A salátához:
  • 1 fejes saláta
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 dl víz

Elkészítés: A nokedlihez az egész tojásokat egy tálba ütjük, megsózzuk, hozzáöntjük a vizet, egy kézi habverővel elkeverjük, majd kevergetés közben hozzáadjuk fokozatosan a lisztet. Így biztosan csomómentes lesz a nokedli tésztája. A tésztát bekeverés után állni hagyjuk 20 percet, majd lobogó sós vízbe szaggatjuk nokedliszaggató segítségével. 5-6 percig főzzük – vagy amíg feljön a víz felszínére –, majd leszűrjük. Pici olajjal meglocsoljuk és elkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a nokedliszemek.

Közben a salátát alaposan megmossuk. Az öntethez a vízhez adjuk az ecetet, a cukrot és a sót, elkeverjük. A salátát cikkekre vagy negyedekre vágjuk, megforgatjuk a salátalében.

A tojásokat tálba ütjük, villával felverjük, sózzuk. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, beleöntjük a tojást, majd a nokedlit, összeforgatjuk, és 2-3 perc alatt készre sütjük. Van, aki lágyabban, más pirultabban szereti. Frissen őrölt borssal fűszerezhetjük ízlés szerint.

A fejes salátával kínáljuk.

Fotók: Hámori Zsófia
Fotók: Hámori Zsófia

Hasonlóan gyors és egyszerű, remek receptek Stahl Judittól

A személyes történetekkel átszőtt szakácskönyv bravúrosan gyors receptjei praktikus megoldást kínálnak hétköznapi problémákra is. A tojásos nokedlihez hasonlóan maximum öt hozzávalós ételekhez nincs szükség időrabló bevásárlásra; az egyetlen edényben készülő tányérra valók után nem tornyosul a mosogatnivaló; a szinte főzés nélküli fogások nem igényelnek hatalmas, jól felszerelt konyhát.