Írd be, mit keresel:

Virágbimbó a tányéron: ő a kapribogyó

A kis zöld bogyókat látva fel sem merül az emberben, hogy milyen gyönyörű virágok bimbóit esszük meg salátába, pizzára téve. Érdemes megismerni ezt a kis rügyet, ami finoman ízesítheti ételeinket!

Cookta - 2016.02.29.
Virágbimbó a tányéron: ő a kapribogyó

A kapri a Földközi-tenger vidékén, a Mediterráneumban mindenhol megterem, sőt termesztik is. Egy-másfél méteres cserje, ami gyakran belekapaszkodik sziklafalba, Olaszországban járva gyakran láthatjuk épületek réseiben megkapaszkodva. A tövises növény – tövises kaprinak is hívják – virágbimbója a kapribogyó, termése pedig a szintén ehető kaprigyümölcs. Igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, a forró sziklafalon például nem sok esővízhez juthat.

Ilyen gyönyörű növény, a bimbók kora reggel kinyílnak

Ilyen gyönyörű növény, a bimbók kora reggel kinyílnak
Forrás:
iStock

A növény éjszakára bezárja virágait, így a bimbókat hajnalban szüretelik, egyesével szedik le a cserjéről. Ahogy az olívabogyó, így a kapri is nagyon keserű nyersen, csak sós áztatás után válik fogyaszthatóvá, sőt finommá. Találhatunk belőle száraz, sózott fajtával, sós lében és olajban eltett változattal is. Az olajat finoman megfűszerezi, ezt használhatjuk utána salátaöntetbe, a sózott változatot mindenképpen le kell öblíteni fogyasztás előtt.

A kaprivirág – ha nem szedjük le bimbóként

A kaprivirág – ha nem szedjük le bimbóként
Forrás:
iStock

Viszonylag kis kiszerelésben kapható, mivel egyrészt nem olcsó a macerás előállítás miatt, másrészt úgyis csak kis mennyiséget érdemes használni belőle. Pizzára szórva hagyhatjuk egyben, de mártogatósba vagy salátába, köretbe felhasználva érdemes a kis bogyókat kissé összevágni. Remekül illik még halakhoz – például tonhalas tésztához, füstölt lazac mellé –, szárnyasokhoz, de bárányhúshoz is, sőt a tatárbifsztek egyik jellegzetes ízesítője is.

A kapribogyó, sós pácolás után, fogyasztásra készen

A kapribogyó, sós pácolás után, fogyasztásra készen
Forrás:
iStock

Érdekes – de logikus –, hogy a különféle méretben kapható kapribogyók közül a kisebb a finomabb, értékesebb és drágább, mert ez a zsengébb – pedig általában a nagyobbat hisszük jobbnak.

A kaprigyümölcs más tészta: ezt nem fűszerezésre használjuk, hanem inkább előételként vagy díszítőül. Leginkább egy csepp alakú zöld cseresznyére hasonlít, a belsejében sok-sok maggal, amelyek elrághatóak, nem kemények, de kellemesen roppannak a fog alatt. Az olajbogyóhoz hasonlóan kis tálkában kínálhatjuk aperitív mellé, de mediterrán módra sütött burgonya vagy hús mellé is tehetjük – hasonlóan sózzák és fűszerezik, mint a kapribogyót, így ízesíti is az ételt, nagyon finoman.

Kaprigyümölcs, nyersen, félbevágva

Kaprigyümölcs, nyersen, félbevágva
Forrás:
iStock
Kapribogyó sós lében eltéve, már fogyasztásra készen

Kapribogyó sós lében eltéve, már fogyasztásra készen
Forrás:
iStock

Kapris-kapros mártogatós

Hozzávalók: 2 dl tejföl, 2 evőkanál mascarpone, 1 evőkanál kapribogyó, 2 kis csemege uborka, 1 kis csokor kapor, 1 teáskanál mustár, csipet porcukor, kevés citromlé

Elkészítés: A csemege uborkát lereszeljük durvább reszelőn, a kapribogyót összevágjuk. A tejfölt elkeverjük a mascarponével, a mustárral, a porcukorral és kevés citromlével, majd beleforgatjuk a finomra vágott kaprot, az előkészített uborkát és kaprit.

Kicsit érlelhetjük hűtőben, majd mártogatósként kínáljuk grissini vagy hasábokra vágott zöldségekhez, de füstölt lazac és pirítós mellé is tökéletes szendvicskrémként.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.