Írd be, mit keresel:

@Zöldségfasírt – nem csak vegáknak

A zöldségekből is lehet teljes értékű, laktató fogást készíteni. Nem csak böjt idején vagy vegetáriánusoknak jöhet jól egy ropogós, fűszeres fasírt receptje – csak zöldségekkel!

Cookta - 2016.02.17.
@Zöldségfasírt – nem csak vegáknak

Megkockáztatjuk: észre sem venni a hús hiányát, ha kellően fűszeres, ízes keveréket tudunk készíteni aprított zöldségből egy kellemes pogácsához vagy fasírthoz, és miért is ne tudnánk jól fűszerezni, hiszen a darált húst is kell. Amit nem hagyhatunk el, az a hagyma és a fokhagyma, a só és bors, valamint valamilyen kötőanyag, ami összetartja majd az alapanyagokat. A fasírt esetében ez a tojás és a tejbe vagy vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemle, szikkadt kenyér. Ez utóbbit helyettesíthetjük zabpehellyel, zsemlemorzsával, ha lédúsabb a zöldség, vagy főtt rizzsel, kölessel, hajdinával, esetleg quinoával, ha még egészségesebb irányba mennénk.

A sárgarépa is remek alapanyaga lehet a zöldségfasírtnak

A sárgarépa is remek alapanyaga lehet a zöldségfasírtnak
Forrás:
iStock

És kell még zöldség, ami majd a fasírtunk alapját, lényegét adja. Ez szinte minden lehet: cukkini, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, tök, csicsóka, sütőtök, főtt bab, kukorica, gomba, de még akár krumpli is. Lereszelve nyersen használhatjuk, gyorsabban átsül, mint a hús, de ha van maradék főtt vagy párolt zöldségünk, azt is beletehetjük. A lényeg, hogy jól formázható masszát kapjunk.

A fűszerezésnek csak a fantáziánk szab határt: adhatunk mediterrán vagy magyaros hangulatot a fasírtnak, de akár keleti ízekkel is megbolondíthatjuk – ez az étel szinte bármit elbír.

Süthetjük olajban a megformázott és zsemlemorzsában vagy épp szezámmagban megforgatott pogácsákat, de sütőpapírral fedett tepsiben, egy kis olajjal megspriccelve is megsüthetjük – így kicsit egészségesebb, kevesebb olajat szív magába.

A cukkini jól fűszerezhető, könnyen átsül, imádnivaló zöldségfasírtnak is

A cukkini jól fűszerezhető, könnyen átsül, imádnivaló zöldségfasírtnak is
Forrás:
iStock

Kakukkfüves zöldségfasírt

Hozzávalók:

  • 2 kisebb cukkini
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 közepes burgonya
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • bors
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, közepes reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz, nem kell túl keménynek, csak épp formázhatónak lennie. Pogácsákat készítünk belőle, és forró olajban nem túl nagy lángon kisütjük.

A zúzott fokhagymával és kis sóval elkevert tejföllel tálaljuk, kínálhatunk mellé salátát, sült vagy párolt zöldségeket.

Főtt kukoricával is isteni!

Főtt kukoricával is isteni!
Forrás:
iStock

Ha kedvet kaptatok a húsmentes ételekhez, ajánljuk a zöldségalapú, zömében állati összetevőktől mentes fogások receptgyűjteményét. Minden alkalomra szolgál ízletes ételekkel, a reggelitől, családi étkezésektől a vendéglátásig és az ünnepekig. Egyes receptek ismerős fogások vegetáriánus változatai, míg mások kifejezetten azért születtek, hogy bemutassák az állati összetevőktől mentes, azaz vegán étkezés vonzó oldalát.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.