Írd be, mit keresel:

Fasírt finoman, klasszikusan

A fasírt egy igazi „mindig jó” étel. Lehet feltét főzelékhez, vendégváró falatka, hidegtál része, saláta kísérője, kerülhet zsemlébe, vihetjük kirándulásra, piknikre.

Cookta - 2016.02.01.
Fasírt finoman, klasszikusan

Lehet kicsi és nagy, töltött, egyben sült, attól függően, milyen alkalomra készül, mennyire szeretjük ropogósan vagy inkább omlósan. Gazdagítható reszelt zöldségekkel, morzsolt kukoricával, apróra vágott gombával, tölthető sajttal, kolbászfalatkával, sőt a húst teljesen elhagyhatjuk, és készíthetünk zöldségből vagy gabonafélékből, főtt és pépesített hüvelyesekből is fasírtot – a variációknak csak a képzelet szabhat határt.

Minden változtatás, finomítás és kísérletezés előtt azonban érdemes ismerni az alapreceptet. A fasírt vagy fasírozott darált sertéshúsból vagy sertés- és marhahúsból készül vegyesen, amiből fűszerekkel, tojással, beáztatott és kinyomkodott zsemlével vagy kenyérbéllel gyúrunk masszát. Ezután jön a formázás: golyókat vagy kissé lelapított pogácsákat formázunk, amiket zsemlemorzsába forgatunk. Süthetjük olajban vagy sütőben is, sőt egyben is hagyhatjuk, tehetünk bele főtt tojást. Igaz, ezt már Stefániának hívják, és nagyon mutatós szeletelve.

Fasírt (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús vagy sertés- és marhahús vegyesen
  • 3 db szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • 2 dl olaj a sütéshez

Elkészítés: A hagymát kis kockákra vágjuk, 1 evőkanál olajon megdinszteljük.

A zsemléket tejbe áztatjuk.

A darált húst sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a tojásokat.

A beáztatott zsemléket kinyomkodjuk, és ezt is a húshoz adjuk.

Zúzott fokhagymát és aprított petrezselymet adunk hozzá, és alaposan összedolgozzuk.

Az összedolgozott masszából pogácsákat/golyókat formálunk, amiket zsemlemorzsába fogatunk.

Felforrósított olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Tálalhatjuk főzelék feltétjeként, de klasszikusan franciasalátával is.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.