Írd be, mit keresel:

Rizottó bébispenóttal és garnélával

A rizottó az egyik legkönnyebben és legnagyobb biztonsággal elkészíthető étel, melyet a világon mindenhol ismernek. Annyira szeretem, hogy különféle változatokban szinte minden héten készítek.

Cookta - 2016.02.15.
Rizottó bébispenóttal és garnélával

Egy dolgot feltétlenül fontos tudni: a rizottó nem sima rizsétel valamilyen feltéttel vagy betéttel, hanem egy önálló vagány kaja, melynek lelke van, és megfelelő bánásmódot vár el készítőjétől. Ha a minimális szabályt betartjuk, akkor fergeteges és laktató egytálétellé varázsolható, melyet a legkülönlegesebb alkalmakra is készíthetünk barátainknak, szeretteinknek.

A rizottóhoz feltétlenül rizottórizs kell, ami manapság szinte bárhol beszerezhető. Arborio vagy carnaroli néven találjátok meg. Az alaprizottóhoz finomra vágott hagyma, olívaolaj, vaj, fehérbor, alaplé és parmezán sajt szükséges, de én fokhagymát is használok hozzá, főleg ehhez a változathoz.

Forrás:
Mikes Márk

Bébispenótos rizottó

Hozzávalók személyenként:

  • 30 g + 30 g vaj
  • 30 g olívaolaj
  • 40 g finomra vágott hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 120 g rizottórizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 20 g parmezán
  • fél citrom lereszelt héja
  • 1 marék bébispenót

Feltétnek én garnélát használtam.

Elkészítés: A vaj egyik részét az olívával felhevítem. Beleteszem a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Pár percig dinsztelem fedő alatt.

Ráöntöm a rizst, kicsit elkeverem, ezután megy rá a fehérbor, melyet picit elpárolok. Merőkanalanként teszem hozzá a forró alaplevet, és mindig csak annyit, amennyit felvesz a rizs. Folyamatos keveréssel főzöm, kb. 20-22 percig, és közben pótlom az alaplével az elfőtt levet.

A jó rizottó picit „al dente”, vagyis nem szabad szétfőzni semmiképp.

Miután elkészült, hozzáteszem a vaj másik részét és a bébispenótot.

Tálalás előtt teszem bele a parmezánt és a reszelt citromhéjat.

Forrás:
Mikes Márk

A garnélarákról eltávolítom a páncélját, csak a farokrészt hagyom rajta. Óvatosan a hát részénél felvágom, és kiveszem belőle az oda nem illő csatornát. Kevés, forró olívaolajban 1 perc alatt megsütöm mindkét felét. Tengeri sóval ízesítem, és ízlésesen a rizottó tetejére teszem.

Jó étvágyat!

Forrás:
Mikes Márk

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.