Írd be, mit keresel:

Rizses hús Bácskából és Szerbiából

A világ minden táján népszerűek a rizses egytálételek. A magyaros változat persze pörköltös, és kicsit ki is ment a divatból, a rémes menzai változatoknak köszönhetően. Pedig a bácskai rizses hús egy remek étel, jól elkészítve!
Cookta - 2016.02.16.
Rizses hús Bácskából és Szerbiából

Az olasz rizottók, spanyol paellák, kínai és thai pirított rizsek, a japán sushik mind egyre népszerűbbek, míg a jó öreg bácskai rizses hús mintha veszítene népszerűségéből. A menzákat okolhatjuk azért, hogy leszoktunk róla: az ottani száraz, színtelen fogások emléke miatt otthon is ritkán készítjük. Pedig…

A mi bácska rizses húsunk eredetileg a szerb gyuvecs, a hússal és lecsóval rétegezett rizs egyszerűsített változata, és az ’50-es évekig szerb rizses hús néven volt ismert. Az akkori menzai étlapreformnak köszönhetjük, hogy a Duna-Tisza közén lévő Bácska tájegység nevét kapta, aminek ma jelentős része Szerbiában található.

A lényeg azonban, hogy jól is lehet készíteni ezt a kiadós és fűszeres fogást. Pörköltalap, szaftos hús, fűszeres lé paradicsommal és paprikával gazdagítva, no és persze a rizs. Vannak, akik belefőzik a rizst a hosszú lére engedett pörköltbe, mások külön főzik meg, és végül keverik össze. Az első verzió veszélye, hogy nem egyszerre fő puhára a rizs és a hús, illetve az arányok sem korrigálhatók a főzés alatt már, így aki biztosra akar menni, a főzés végén keverje össze őket.

Savanyúság hozzá kötelező! 🙂

Bácskai rizses hús

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 db tv paprika
  • 2 paradicsom
  • 4+2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 25 dkg rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • savanyúság a tálaláshoz

Elkészítés: A húst 1×1 cm-s kockákra vágjuk.

A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. Felhevített 4 evőkanálnyi olajon megdinszteljük a hagymát, majd meghintjük a pirospaprikával.

Hozzáadjuk a húst, jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a húst pár percig dinszteljük.

Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, kis vizet öntünk alá, és lefedve puhára főzzük.

Közben a rizst a maradék 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, felöntjük kb. 5 dl vízzel, sózzuk, és puhára pároljuk.

Ha puha a rizs és a hús is, összekeverjük, megszórjuk a felaprított friss petrezselyemmel.

Azonnal tálaljuk. Savanyúságot kínálunk mellé.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.