Egy kis figyelmesség mindenkinek jólesik, szeretteinket pedig mindig öröm kényeztetni. Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni: egy finom sütivel is kimutathatjuk érzelmeinket, főleg, ha mi magunk készítjük.

Az omlós linzer könnyen elkészíthető, és mindenki szereti, alig néhány alapanyag kell csak hozzá, ráadásul dobozba zárva sokáig eltartható, már ha nem fogy el azonnal – ami szinte kizárt.

Forrás:
iStock

Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, a tésztát fűszerezhetjük reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, beleszórhatunk 1-2 evőkanál egész mákot, akár kakaóport, fahéjat, őrölt kardamomot, de kiválthatjuk a liszt egy részét őrölt mandulával, mogyoróval.

A linzerszívek legmutatósabb tölteléke a piros színű eper-, málna- vagy meggydzsem, de baracklekvárral, sőt Nutellával töltve is nagyon finom. Ha csokibolond fogyasztóknak készítjük, az islerhez hasonlóan a lekvárral összeragasztott, nem kiszúrt szíveket olvasztott csokival be is vonhatjuk.

Forrás:
iStock

De jöjjön az elronthatatlan, mindig jó linzerrecept:

Szív küldi linzer

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárga
  • 1/2 citrom reszelt héja
Valamint:
  • 15 dkg piros lekvár (eper, málna, meggy)
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
  • porcukor

Elkészítése: A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és 1 órát lefedve a hűtőben pihentetjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, hullámos szélű kiszúróval kiszúrjuk, a felének a közepéből kisebb szív formával lukat szúrunk. A lukas felső lapokat megkenjük tojásfehérjével.

Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük a kétféle kiszúrt tésztát, és 180 fokos előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

A kisült szíves linzereket meghintjük porcukorral, majd a lekvárral megtöltjük úgy, hogy alul teli, felül lukas tészta legyen.

Forrás:
iStock