Írd be, mit keresel:

Camembert – melegen (is) ajánljuk!

A rántott camembert népszerű kedvenc, de a sütőben sült, fűszerezett camembert sajt sokkal egyszerűbb, percek alatt, alig egy kis munkával zseniális vacsora vagy vendégváró készülhet belőle!

Cookta - 2016.01.27.
Camembert – melegen (is) ajánljuk!

A fehér nemespenésszel borított camembert a francia sajtok királya. Jó éretten kenyérrel is felséges, minden sajttálon helyet követel magának, tökéletes borozáshoz például friss bagettel. Jól illik hozzá az alma, a szőlő, a dió – főleg kicsit megpirítva –, de különleges az érett camembert egy kis mézzel megcsurgatva.

Sütve is érdemes kipróbálni a camembert sajtot

Sütve is érdemes kipróbálni a camembert sajtot
Forrás:
iStock

Hűvös estéken a sült camembert az egyik legjobb választás. Pillanatok alatt előkészíthető, és néhány perc után tálalható. A fehér kéreg alatt folyékonnyá olvad a krémes sajt. Igazi tunkolós étel: társaságban az asztal közepére téve a forró sajtot kenyérfalatokkal tunkolhatunk, de akár cikkekre vágott almát, körtét is kínálhatunk ehhez, esetleg hasábokra vágott sárgarépát, zellerszárat – mind jól illik a sült sajthoz. Gluténmentes megoldás lehet a cikkekre vágott főtt krumpli is…

A camembert-t érdemes egy kicsit fűszerezni is sütés előtt. Pálcikákra vágott fokhagymát szúrhatunk bele, kisebb rozmaringágakkal vagy kakukkfűvel is megtűzdelhetjük, de megszurkálhatjuk egy hegyes késsel, és a vágatokba tehetünk negyedekbe tördelt diót is. Az így előkészített sajtot süthetjük fóliába csomagolva vagy jénai tálban is, de mielőtt becsomagolnánk vagy lefednénk, meglocsolhatjuk egy kevés borral, olívaolajjal, sőt tehetünk mellé néhány szem koktélparadicsomot, esetleg szeletekre vágott almát, körtét.

Forrás:
iStock

Az előkészített camembert sajt forró sütőbe téve – méretétől függően – 10-15 perc alatt megsül. Személyenként érdemes 12-13 dkg-ot számolni, így a kisebb camembert sajtból egyszemélyes, a nagyobb fajtából többszemélyes adagokat készíthetünk.

Fűszeres sült camembert

Hozzávalók fejenként:
1 db 12 dkg-os camembert sajt
1 gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring vagy kakukkfű
olívaolaj
kevés száraz fehérbor vagy vörösbor
frissen őrölt bors

A tálaláshoz:
bagett
alma
körte
szárzeller
maréknyi dió

Elkészítés: A sajtot alufóliára tesszük, egy hegyes késsel 10-12 helyen megbökjük. A megtisztított fokhagymát pálcikákra vágjuk, a sajton lévő vágásokba nyomkodjuk a rozmaringlevelekkel és/vagy kakukkfűvel együtt. Pici olívaolajat öntünk rá, kevés borral meglocsoljuk, összefogjuk a fóliát, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljunk 15 percre.

A fóliába csomagolt sült sajtot kivesszük a sütőből, óvatosan kinyitjuk, vigyázva az esetlegesen kicsapódó gőzzel. Borsot őrölünk a tetejére, majd cikkekre vágot almával, körtével, hasábokra szelt szárzellerrel, bagettel és dióval tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.