Írd be, mit keresel:

Pörgős főzős trükkök sietős hétköznapokra

A dolgos hétköznapok leggyakrabban a szaladásról szólnak, sietünk, kapkodunk, igyekszünk jól teljesíteni, de ilyenkor is kellene valamit enni, lehetőleg egészségeset és frisset. Mutatunk néhány tippet és receptet, amivel lerövidülhet a konyhában töltött idő!

Cookta - 2024.02.08.
Pörgős főzős trükkök sietős hétköznapokra

A konyhában hosszan időzni akkor jó, ha van mód és idő a kényelmes sütésre, főzésre – erre leginkább hétvégén vagy ünnepekkor van alkalmunk, és ilyenkor adjuk is meg a módját, és élvezzük ki a tevékenységet. De a rohanós hétköznapokra azért érdemes ismerni néhány fortélyt…

Lista, készletek és bevásárlás

Akár improvizálósak, akár előre eltervezősek vagyunk, a gyors főzés alapja egy jól feltöltött kamra és hűtő, vagyis hogy legyen otthon olyan készlet, amiből főzhetünk, a legtöbb időt ugyanis a bevásárlás elhagyásával spórolhatjuk. Bevásárolni nyilván szükséges, a legjobb, ha ezt hetente egyszer célirányosan végezzük, feltankolunk az alapokból, amiből garázdálkodhatunk a hét folyamán.

Vannak, akik tudatosan eltervezik a heti menüt, ehhez listát írnak, és ez alapján vásárolnak be, de ha nem vagyunk ilyen habitusúak, és inkább improvizálunk, akkor érdemes a hűtőre kimágnesezett cetlikre folyamatosan felírni, mi az, ami fogyóban van, így ez alapján tudjuk feltölteni a készleteket.

Aki a bevásárlással is időt spórolna, ma már több helyről is rendelhet, de a friss húst, gyümölcsöt, zöldséget azért jobb a piacról beszerezni!

Gondolkodjunk nagyobb adagban!

Időt spórolhatunk meg úgy is, hogy nem mindennap főzünk, de amikor igen, akkor nagyobb adagban készítjük el az olyan ételeket, amelyek jól melegíthetőek vagy jól tűrik a hűtést, fagyasztást. Egy bolognai szószt például érdemes akár háromszoros adagban megfőzni, az első adagot természetesen aznap elfogyasztani, egy adagot lefagyasztani, egyet pedig a hűtőbe eltenni másnapra vagy harmadnapra.

Forrás: Hámori Zsófia

A rakott ételek, a tartalmas nagyobb levesek – a gulyás, a bableves, egy jóféle gazdag lencseleves – bár nem túl gyorsan elkészülő ételek, de összeállításuk nem túl időigényes, jól porciózhatóak, hűthetőek, újramelegíthetőek.

Főzés felgyorsítva

A kukta (és a Cookta is!) nagy találmány, sok időt spórolhatunk meg, ha más, nagyobb nyomás alatt főzzük az ételt. Nem mindennek áll jól, ha kuktában készül, de van, ami nem bánja, és jó sok időt spórolhatunk meg vele.

Ha van elektromos vízforralónk, akkor érdemes ebben felforrósítani a vizet, előmelegíteni a főzés előtt, akár tésztaételt, akár levest készítünk. Energiát és időt is spórolunk, a vízforraló sokkal gyorsabban dolgozik, így a főzési folyamatot is lerövidíthetjük.

Ha tésztát vagy zöldséget szeretnénk főzni, először a vizet forraljuk fel – akár forralóban –, és csak ezután adjunk sót a vízhez, sóval ugyanis lassabban forr fel…

Csak egy mozdulat, ha fedőt teszünk a lábasra, fazékra, serpenyőre: gyorsabban felforr, megfő és átsül az étel!

A leggyorsabb ételek

A leggyorsabb és legegészségesebb vacsora egy saláta, ami akár 5 perc alatt összedobható, változatos, vitamindús, ezer módon variálható. De készíthetünk pillanatok alatt jó kis szendvicskrémeket, kis kenyérrel, sok friss zöldséggel hibátlan és változatos. Ha meleg vacsorára vágyunk, akkor egy kiadós tésztaétel lehet az ideális fogás, de ha kimondottan húsos fogásra vágyunk, akkor a csirkemell és a csirkemáj a leggyorsabban elkészülő fehérjedús alapanyag, de a hal is gyorsan elkészülő és egészséges, alakbarát és finom lehetőség villámvacsorához.

Forrás: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.