Írd be, mit keresel:

Nem szemét! Zöldséghulladékból lesz a legjobb alaplé

Sok ételhez elengedhetetlen az alaplé, amivel – valljuk be – csak kevesen bajlódnak otthon. Jóval egyszerűbb a leveskocka – de jóval vacakabb is. Ki akarna ízfokozókkal, aromákkal turbózott leveskockát, ha fillérekből és egyszerűen készülhet házi alaplé is?

Cookta - 2017.04.26.
Nem szemét! Zöldséghulladékból lesz a legjobb alaplé

Ha egy levesbe elég zöldséget és fűszert teszünk, nem igényli a leveskockát vagy az alaplét, na de egy rizottónál elkerülhetetlen, hogy ízekben gazdag, lehetőleg természetes és házi alaplével készítsük. Sokan macerásnak és pazarlónak gondolják az alaplé főzését, felesleges luxusnak, de aki rászokik, nehezen tud lemondani róla. Nem kell bedőlni a trendi szakácskönyvek és gasztrodiktátorok „igazi” alaplevének, amit gyönyörű zöldségekből és húsos csontokból hosszú órákon át főznek. A profi szakácsok konyhai hulladékból készítik, ami nemcsak környezettudatosabb, de jóval költséghatékonyabb is.

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de gondoljunk csak bele, mennyi dolog landol a kukában, amit okosan felhasználhatnánk. Brokkoli vagy karfiol szára, paprika csumája, répa és karalábé levele, héja, zöldborsó hüvelye. És akkor még nem is beszéltünk a csontokról, amit például a csirkecomb vagy -mell filézésekor kidobunk! Vagyis a hulladék nem feltétlenül szemét, a megoldás pedig egyetlen egyszerű zacskó.

Valószínűleg senkinek nem esik nehezére a zöldségek és húsfélék előkészítésénél leeső darabokat egy zacskóba tenni, majd a fagyasztóba dobni, és itt gyűjtögetni az értékes „hulladékokat” addig, amíg összejön egy nagyobb adag. Ha rendszeresen főzünk, akkor 2 hét alatt simán összejön annyi, amiből már érdemes alaplevet főzni. Ez több napig is eláll, illetve le is fagyasztható adagokban.

Mit érdemes gyűjtögetni?

Arra figyeljünk, hogy minden tiszta legyen, tehát hámozás előtt mossuk meg az alapanyagokat. Remek ízanyagokat ad a hagyma héja, levágott kalapja, újhagyma és póré zöld része, a spárga héja, petrezselyem, zeller szára, de akár a sárgarépáé is, karfiol és brokkoli fásabb szára, sőt a külső levélnyelek is, kelkáposzta, káposzta külső levele, karalábé héja, retek levele, cukkini, tök héja, kelbimbó külső levélkéi, zöldfűszer szára, amiről lecsípkedtük a leveleket… Emellett minden csont jól jöhet, de ha nem filézünk otthon, akkor 1-2 csirkefarhátot hozzádobhatunk az alapléhez.

Hogyan főzzük a maradékmentő alaplevet?

A megmentett zöldségeket kivesszük a fagyasztóból, egy fazékba tesszük, felengedjük hideg vízzel, hozzádobunk 2-3 gerezd fokhagymát, némi szemes borsot és ízlés szerint sót, lassan felforraljuk, és gyöngyözve 1,5 órát főzzük. Ízlés szerint fűszerezhetjük is, de az alaplé ugye csak alapanyag, a felhasznált ételt úgyis fűszerezni fogjuk.

Az aranyló levet leszűrjük, hagyjuk kihűlni, ha 3-4 napon belül az egészet felhasználjuk, akkor a hűtőbe tesszük, de egy részét le is fagyaszthatjuk, így bármikor felhasználhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.