Írd be, mit keresel:

@Mogyorós @csokitorta – mennyei, mogyoróvajas

Könnyed csokis tészta az alap, rajta selymes mogyoróvajas-mascarponés krém, amit a tejszín tesz légiessé, mindez csokoládé-ganache-sal koronázva: igazi ünnepi torta, csak csokibolondoknak!

Imádom a csokoládét, ennek a tortának a tésztájában is van csokoládé, és a tetejére is került. Mivel mogyoróvajjal ez volt az első próbálkozásom, amikor krémet készítettem belőle, kicsit izgultam, hogy milyen is lesz. Persze most már tudom, hogy kár volt, mert imádtam a könnyű csokis tésztát a habos krémmel és a csokival a tetején.

Cookta - 2016.05.25.
@Mogyorós @csokitorta – mennyei, mogyoróvajas

Forrás:
Kard Éva

Mogyorókrémes csokoládétorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:

A tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 2 db tojás
  • 1,5 teáskanál holland kakaópor

A mogyorókrémhez:

  • 15 dkg mogyoróvaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál vanília-aroma
  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

A csokoládé-ganache-hoz:

  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 1 dl habtejszín
  • 1 kávéskanál vaj

Elkészítés: A tésztához a csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni. Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük alaposan össze. Állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük alaposan össze. Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és keverjük tovább. Végül a lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk át, és állandó keverés mellett kanalazzuk a masszához. 1-2 perc alatt keverjük simára, majd öntsük bele egy kikent, kilisztezett tortaformába (a formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig, tűpróbáig. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki sütés közben a tésztát. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A mogyorókrémhez a mogyoróvajat keverjük simára a porcukorral, a vanília-aromával és a mascarponéval, ízlés szerint több cukrot is tehetünk hozzá. A habtejszínt verjük fel kemény habbá a habfixálóval, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mogyoróvajas keverékhez.

A teljesen kihűlt tésztát tegyük vissza az előzőleg sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kanalazzuk rá a mogyorókrémet. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek (én előző délután csináltam meg, majd másnapig a hűtőben pihent).

A tetejére a csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk össze, vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük ki.

A tortát vegyük ki a hűtőből, majd csorgassuk, kenjük rá a kihűlt csokoládé-ganache-t. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a ganache teljesen megdermedjen.

Forrás:
Kard Éva

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az elkészült tortát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.