Hazánkban ugyan nem terem gránátalma, nekem mégis az egyik kedvenc gyümölcsöm. A tél beköszöntével szerencsére megjelenik a piacokon és a zöldségboltok polcain, így bármikor hozzájuthatunk ehhez a vitaminokban gazdag gyümölcshöz. 

Egyrészt nagyon mutatós, másrészt igen kellemes, friss íze sokféle ételt fevidíthat. Én nem csak desszertekbe és dekorációnak használom, nagyon finom például salátába is, ezt a mogyorós-gránátalmás kelbimbósalátát mindenképpen érdemes kipróbálni, akár magában, akár valamilyen húsétel köreteként.

Ha nem csak díszítésre szeretnénk használni a gránátalmát, készíthetünk belőle például egy finom szirupot, melyet kínálhatunk szárazabb sütemények mellé, vagy éppen az összegyűlt tojásfehérjéből készült mini Pavlova kiegészítője is lehet. 

Forrás:
Kard Éva

A Pavlova készítése roppant egyszerű, inkább csakis a szárításához (sütéséhez) van hosszabb időre szükség, így kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak. A ropogós habcsók a sziruppal és a habkoronával pedig egyszerűen ellenállhatatlan, nem mellesleg olyan szépséges, hogy garantáltan bezsebelhetünk vele minden elismerést.

Mini Pavlova gránátalmasziruppal és tejszínhabbal

Hozzávalók a habcsókhoz:

  • 3 tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (púpozott)
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • pár csepp piros ételfesték

Elkészítés: A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd szórjuk bele az étkezési keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kanalazzunk rá négy nagyobb halmot a habból. Ezután csepegtessünk mindegyikre pár csepp piros ételfestéket, majd egy fogpiszkálóval kicsit keverjük bele a habcsókba.

Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, és szárítsuk 50-60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. Én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig.

Ezután vegyük ki a sütőből, várjunk pár percet, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Forrás:
Kard Éva

A gránátalmaszirup

Hozzávalók:

  • 1 nagy gránátalma
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: A gránátalmamagokat szedjük ki úgy, hogy a fehér része ne maradjon rajta. Ezután pár szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze. Ezután egy szitán szűrjük át, kanállal egy kissé nyomkodjuk meg, mert csak a levére lesz szükségünk.

Az átszűrt gránátalmalevet öntsük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt főzzük szirupossá. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Az összeállítás

Közben 2 dl habtejszínt verjünk fel kemény habbá.

Tálaláskor kanalazzuk a tányérba a gránátalmaszirupot, helyezzük rá a habcsókot, majd tegyünk rá pár kanál tejszínhabot, végül szórjuk meg a félretett gránátalmamagokkal, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva