Írd be, mit keresel:

Sajtos-gombás omlett, tavaszra és zöldre hangolva

A tavaszi zöldülő erdők egyik legnagyobb ajándéka a medvehagyma: illatos, aromás, nagyon friss, tele vitaminnal és tavaszi életerővel. Már pár levél is elég, hogy felvidítsa, tavaszivá tegye ételeinket – most épp egy örök klasszikust, az omlettet.

Cookta - 2017.04.17.
Sajtos-gombás omlett, tavaszra és zöldre hangolva

A medvehagyma állítólag a téli álomból ébredő medve első tápláléka, innen is kapta a nevét, barlangjából kibújva elsőként ezt a növényt keresi, legalábbis a népi legenda szerint, hogy felfrissítse, élettel töltse meg testét, megélénkítse vérkeringését. Igazság lehet benne, mivel a medvehagyma nagyon jótékony gyógyhatásokkal bír: vér- és májtisztító, fokozza a vérkeringést, serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin-tartalma miatt ellenállóbbá teszi az immunrendszert.

A tavaszi kirándulások remek célja lehet, hogy kosárnyi medvehagymát gyűjtsünk, amit számtalan módon belekomponálhatunk mindenféle ételbe, de akár főszereplőnek is megtehetjük egy-egy fogásnál. A leleményesebb – és kitartóbb erdőjárók – kucsmagombát is találhatnak, de jóval kevesebb eséllyel. Erdei gombát viszont fagyasztva és konzervként is beszerezhetünk, ugyanis a medvehagyma és az erdei gomba remek párost alkothatnak akár raguban, levesben, rizottóban, de egy omlettet is egészen új és ünnepi, nagyon tavaszi fogássá varázsolhatnak.

Az alábbi receptben a gomba és a medvehagyma mellé természetesen tojás társul, mint az omlett alapja, no meg egy kis reszelt sajt. Gyors, egyszerű és isteni – ünnepi reggelinek is remek, de akár vacsorára is kiváló egy kis salátával kiegészítve.

Omlett a zöld erdő kincseivel

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg gomba
  • 4-5 szál medvehagyma
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1,5 dl tej
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • diónyi vaj
  • só, bors

Elkészítés: A tojásokat egy tálba felütjük, villával felverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a tejfölt, és simára keverjük, majd a reszelt sajt felét is hozzáadjuk, elkeverjük, félretesszük.

Ha friss gombával dolgozunk, akkor megtisztítjuk és felszeleteljük, ha konzerv gombával, akkor leszűrjük, ha fagyasztott gombával, akkor kivesszük a fagyasztóból. A vaj felét egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, és néhány perc alatt erős tűzön megpirítjuk, ha levet ereszt, azt elforraljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, kicsit átforgatjuk, majd egy tálba kiöntjük. 

A maradék vajon 4 omlettet sütünk ugyanebben a serpenyőben úgy, hogy kis vajat hevítünk, beleöntünk egy adag tojásos keveréket, egyenletesen elosztunk rajta egy adag pirított gombát, finomra vágott medvehagymát és egy csipet reszet sajtot, és lefedve 3-4 perc alatt megsütjük, majd tányérra csúsztatjuk. Jöhet a következő omlett – ugyanígy.

Salátával, paradicsomsalátával, friss kenyérrel, uborkával – vagy ízlés szerinti kísérőkkel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.