Farsang idején Franciaországban is szezonja van a fánkoknak, többféle verzióban sütik, sőt ilyenkor a pékségek és cukrászdák is felkészülnek tetemes mennyiségű puha kelt és még több ropogósra sült lapos fánkkal.

Míg a könnyű, kelt tésztájú fánkot a franciák a németeknek tulajdonítják, és boule de Berlin, vagyis berlini golyónak hívják - történet és recept itt -, addig a ropogós, sütőpor és élesztő nélkül készülő illatos bugne (ejtsd: bünny) a sajátjuk, amire irodalmi bizonyítékuk is van, ezt a fánkfélét ugyanis Francois Rabelais Pantagruel című művében már 1532-ben említi, mint klasszikus és tipikus lyoni fogást. És bár sokáig elsősorban Lyon környékén és a dél-keleti régióban volt népszerű, mára már mindenhol sütik és kedvelik, elsősorban karnevál, fagyis farsang idején.

A bugne nagyon hasonlít a mi csörögénkre, de ebbe még sütőpor sem kerül, ellenben egy kis reszelt citrushéj és narancsvirágvíz igen, amitől nagyon illatos lesz a tésztája. Ízlés szerint variálható a fűszerezés, készülhet vaníliával, fahéjjal, citrom- vagy narancshéjjal, ha pedig nincs narancsvirágvizünk, akkor rummal is nagyon finom!

Bugne - ropogós francia farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg lágy vaj
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál narancsvirágvíz vagy rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A lisztet tálba tesszük, a közepébe egy mélyedést formálunk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a lágy vajat, a narancs reszelt héját, a narancsvirágvizet vagy rumot, valamint egy csipet sót, és kézzel lágy tésztává összedolgozzuk. Letakarva 30 percre a hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 5 mm vékonyra nyújtjuk, és egy derelyevágó segítségével csíkokra, majd rombuszokra vágjuk, a formák közepét pedig bevágjuk.

Bő olajat forrósítunk, majd a lapos fánkokat szép pirosra sütjük mindkét oldalukon, szűrőkanállal kiemelve lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Ízlés szerint porcukorral meghintve vagy lekvárral tálaljuk, melegen és hidegen is finom.