A pita után új laposkenyér hódít, a jóval nagyobb és vékonyabb tortilla, ami apránként belopja magát a hazai street food kínálatba és remélhetően minél többek konyhájába is. Nagyon praktikus, sokféle módon variálható és villámgyors, egyszerű fogásokhoz is ideális, mint amilyen ez a csirkés-zöldséges wrap.

Szerencsére egyre több helyen és többféle változatban kapható már tortillalap, ami nagyon megkönnyítheti a dolgunkat, ha valami gyors és egyszerű, de egészséges fogásra vágyunk. Választhatunk búzalisztes és kukoricás, natúr, fokhagymás vagy sajtos változatokat, de létezik teljes kiőrlésű liszttel készülő is. A praktikus, visszazárható csomagolásnak köszönhetően sokáig eltartható, nem szárad ki, és száraz, forró serpenyőben fél perc alatt felfrissíthető.

A tortillalap persze csak a hordozó, a lényeg, hogy mit teszünk bele, és hát gyakorlatilag bármivel megtölthető, de akkor igazán jó, ha a szaftosra sült hús mellé jó sok ropogós friss zöldség és nem kevés szósz is kerül. Most csirkés változat készült mézes-csilis ízesítéssel, a falatokra vágott hús serpenyőben pár perc alatt megsül, omlós és fűszeres, a sok friss zöldséggel és a joghurtos szósszal pedig nemcsak gyors és isteni, de még egészséges is.

Tortilla wrap csirkével, édes csiliszósszal

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál csiliszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál szójaszósz

Az öntethez:

  • 10 dkg görög joghurt
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál majonéz

Valamint:

  • 1 paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1/2 kígyóuborka
  • 2 marék salátakeverék
  • 1 kis fej lilahagyma
  • kevés friss petrezselyem vagy koriander
  • 4 tortillalap
  • só, bors

Elkészítés: A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, majd beeöntünk 2 evőkanál olívaolajat, hozzáadjuk a csirkefalatokat, és kevergetve 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a szójaszószt, a csiliszószt és a mézet, és még 3-4 percig kevergetve sütjük, majd a tűzről levéve, fedő alatt hagyjuk pihenni, amíg a többi alapanyagot előkészítjük.

A paradicsomot, az uborkát és a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, a kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, a petrezselymet - vagy koriandert - felaprítjuk. Az öntethez a joghurtot sózzuk, borsozzuk, a mustárral és a majonézzel elkeverjük.

A tortillalapokat egy száraz serpenyőben átforrósítjuk, majd tányérra tesszük, ráhalmozunk egy adag salátát, csilis csirkét, majd ízlés szerint elosztjuk a tetején az előkészített zöldségeket, meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a zöldfűszerrel, majd a tortillát feltekerjük, az egyik végét behajtva, és azonnal tálaljuk is a gyors és egészséges szendvicsünket.