Nem feltétlenül a szép, nőcis színe miatt ajánljuk hölgyeknek ezt a remek céklás receptet, hanem elsősorban magas vastartalma miatt, amiből a nőknek mindig hiányuk van. De a céklás hummusz annyira finom, hogy férfiak sem fogják bánni, ha ezzel a húsmentes szendvicskrémmel kell ismerkedniük.

A tél végi piacon egyre kevesebb vitamindús hazai alapanyagból válogathatunk, szerencsére a gyökérzöldségek – cékla, répa, fehérrépa, krumpli – kitartanak. A cékla ezerarcú zöldség, szuper levesnek, főzhetjük rizottóba, nyersen, főzve vagy sütve tehetjük salátába, magas vas- és alacsony kalóriatartalma miatt (100 g = 31 kcal) érdemes minél többször, többféle módon használni.

Forrás:
iStock

A hummusz – humusz, hummus, hummos, vagy akárhogy írják is – egy kelet-mediterrán vagy közel-keleti kence, melyet főtt csicseriborsóból és tahiniből – vagyis szezámkrémből – készítenek, olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával. Jelentése csicseriborsó arabul, a teljes neve eredetileg hummusz bi tahína, vagyis csicseriborsó tahinával. A hummusz gyakori előétel pitával, leggyakrabban a fokhagyma mellett római kömény, petrezselyem, citromlé az ízesítője, de fűszerezhető korianderrel, pirospaprikával, fenyőmaggal is. Egyre népszerűbb világszerte, ahogy a falafel is, sőt a falafeles szendvicsekbe, pitákba is tesznek a fűszeres krémből.

A csicseriborsó szuper alapanyag, de kiváltható főtt fehér babbal, de akár céklával is, ahogy látni fogjátok a receptből. De készülhet a céklás hummusz cékla és csicseriborsó keverékéből is. A húsvét előtti böjti időszakban kimondottan jól jöhet ez a húsmentes szendvicskrém, ami reggelire, vacsorára, de akár izgalmas vendégvárónak is tökéletes.

Forrás:
iStock

Céklás hummusz

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt cékla
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál koriandermag
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom
  • olívaolaj

  • bors
A tálaláshoz:
  • pita, kenyér, baguette

Elkészítés: A római köményt és a koriandert egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, hogy felélesszük az illatanyagokat, majd mozsárban megtörjük. A kenyérszeletek héját levágjuk, a kenyérbelet turmixgépbe tépkedjük, hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a mozsárban összetört fűszereket, a szezámkrémet, a citrom levét, sót és borsot, a zúzott fokhagymát és kevés olívaolajat. A turmixgépben pépesítjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint még ízesíthetjük, további olívaolajjal vagy szezámkrémmel selymesíthetjük.


Forrás:
iStock

Pirított dióbéllel vagy mogyoróval megszórva még különlegesebb, isteni és egyszerű kence – 5 perc alatt kész, ha van főtt céklánk!