Írd be, mit keresel:

Harmonika-kalács, a fantasztikus

Aki szereti a kelt tésztát, ennek a gyönyörűséges és töltelékben gazdag kalácsnak biztosan nem tud majd ellenállni. Az illatos töltelékből mindenhova jut, finom, foszlós, puha – és még szeletelni sem kell!

Cookta - 2016.03.17.
Harmonika-kalács, a fantasztikus

Ez a remek sütemény Németországból származik, és különlegességét az adja, hogy a kelttészta-lapok olvasztott vajjal és valamilyen fűszerrel, ízesítővel megszórva sorakoznak a sütőformában. A vaj és kedvünkre kiválasztott töltelék a kalács minden falatját átjárja, a tésztalapok pedig szépen elválnak egymástól, így szeletelni sem szükséges.

Forrás:
iStock

A harmonika-kalács, fátyolkalács vagy legyezőkalács néven is ismert süteményt tölthetjük fahéjas cukorral, kakaós cukorral, de akár szórhatunk a tésztalapok közé csokidarabokat, reszelhetünk citrushéjat, de meghinthetjük felaprított aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel is.

A kelt tésztától a legtöbben tartanak, mert ugyan isteni finom, sok helyen el lehet rontani. És ha nem kellően könnyű és levegős, ha túl száraz vagy összeesik, az bizony kudarc. Távolról sem ördöngösség elkészíteni, a legfontosabb tudnivalókat össze is gyűjtöttük >>

Forrás:
iStock

Fahéjas harmonika-kalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás + 1 tojássárga
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj

A rétegezéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 dl forró tej

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a réteslisztet és a cukrot egy tálba tesszük, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgát, majd a csipet sót és a langyos tejet. Alacsony fokozaton elkezdjük dagasztani, majd amikor kezd összeállni a tészta, magasabb fokozaton 8-10 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Ekkor adjuk hozzá az olvasztott, de már nem forró vajat, és még néhány perc alatt fényes tésztává dolgozzuk. Gombóccá formáljuk, konyharuhával letakarjuk, és 1 órát langyos helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd egy nagy téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, egyenletesen meghintjük a fahéjjal elkevert cukorral, majd akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy kellemesen beférjenek a vajjal kikent sütőformába. 5-6 tésztalapot egymásra teszünk, majd ügyesen a formába állítjuk, a maradék tésztalapokkal ugyanígy járunk el.

Az így előkészített süteményt 20-25 percig langyos helyen kelni hagyjuk, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A megkelt kalácsot 15 percet fedetlenül sütjük a 180 fokos sütőben, majd fóliával letakarjuk, hogy ne piruljon túl, és még 20-25 percet sütjük.

Amikor kivesszük, egyenletesen meglocsoljuk 1 dl forró tejjel, majd kicsit hűlni hagyjuk, óvatosan kifordítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.

Forrás:
iStock

Kelt tésztákat kedvelőknek ajánljuk

100 recept a kenyérlángostól a karamelles csigán át a hagymás lepényig, mindegyik megsütve, tesztelve, ellenőrizve. A kelt tészta készítése könnyen elsajátítható, akár ennek a könyvnek a segítségével. Mert azt mindenki tudja, hogy a sütőből kikerülő kelt tészta íze és illata semmihez sem hasonlítható, egyszerűen ellenállhatatlan!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.