Írd be, mit keresel:

Finom @felfújt tavasziasan – @medvehagymával

Tavasszal nem tudok betelni a friss medvehagymával: annyiszor használom a konyhában, ahányszor csak hozzájutok. Most tojásos felfújtba került, ami reggelire, vendégvárónak vagy előételnek, de salátával akár főételnek is tökéletes, elkészítése gyors és egyszerű.

A szép zöld, frissen szedett medvehagymát sokféle étel készítéséhez felhasználhatjuk, és többféle módon el is rakhatjuk (pl. pestóként vagy éppen lefagyasztva), de azért frissen elkészítve az igazi. Számomra pedig megunhatatlan a medvehagyma, így ma megint terítékre került. Egy egyszerű, ám annál finomabb tojásos felfújtba került egy kisebb csokorral, és mondhatom, mind langyosan, mind pedig teljesen kihűlve nagyon, de nagyon finom volt.

Cookta - 2016.04.10.
Finom @felfújt tavasziasan – @medvehagymával

Forrás:
Kard Éva

A felfújt elkészítése igen egyszerű, és emellett igencsak laktató, így egy finom salátával kínálhatjuk főételként, de reggelire, vagy éppen előételként is megállja a helyét. Készülhet egy nagyobb formában, akkor felszeletelve tálaljuk, de a muffinforma is tökéletes hozzá.

Forrás:
Kard Éva

Medvehagymás-tojásos felfújt

Hozzávalók egy 25x10x7 cm-es formához:

  • kb. 20 db medvehagymalevél
  • 10 dkg füstölt sajt (+ a tetejére)
  • 4 db főtt tojás (nagy)
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 db tojás (nagy)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió

Elkészítés: A medvehagymát vágjuk fel apróra, és tegyük félre.

Négy tojást főzzünk keményre, majd szintén vágjuk fel apróra, és tegyük félre.

Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk 1-2 percig, majd vegyük kisebbre a lángot. Ezután apránként öntsük hozzá a tejet, és minden alkalommal keverjük simára, közben pedig ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval. Ezután egyesével üssük hozzá a nyers tojásokat, majd szintén mindegyikkel keverjük simára. Végül keverjük hozzá a reszelt füstölt sajtot is, majd amikor már teljesen sima masszát kaptunk, vegyük le a tűzről.

A masszához ezután keverjük hozzá az apróra vágott medvehagymát, az apróra vágott főtt tojást és a zsemlemorzsát.

A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután öntsük bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét zsemlemorzsával és ízlés szerint reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-40 perc alatt süssük szép pirosra. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

Forrás:
Kard Éva

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Az elkészült felfújtat tálalhatjuk langyosan, vagy éppen teljesen kihűtve. Kínálhatjuk előételnek, főételnek vagy éppen reggelire. Paradicsommal, paprikával, esetleg egy finom salátával.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.