Írd be, mit keresel:

Ellenállhatatlan klasszikus: a @Sacher-torta

Ez a torta egy tömény csokoládés kalóriabomba, de olyan finom, hogy szerintem senki nem tudna ellenállni egy-egy szeletkének. Én biztosan nem tudok :)

A Sacher-torta megsütése nem egy bonyolult feladat, csak összekeverjük a hozzávalókat, majd irány a sütő. Az elkészült tortát pedig ízlés szerint meglocsolhatjuk rummal, mielőtt megkennénk a lekvárral, majd bevonnánk a csokoládéval.

Cookta - 2016.05.15.
Ellenállhatatlan klasszikus: a @Sacher-torta

Forrás:
Kard Éva

Sacher-torta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 15 dkg csokoládé (70%-os)
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mogyoró
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor

A kenéshez:

  • kb. 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 4-5 evőkanál rum

A bevonáshoz:

  • 20 dkg csokoládé (70%-os)
  • 8 dkg vaj

Elkészítés: A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel, ezután hűtsük vissza.

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor kezd kifehéredni, állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a kristálycukrot. Ezután verjük kemény habbá.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a vajas-csokoládés keveréket.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, az étkezési keményítővel és a darált mogyoróval. Ezután állandó keverés mellett kanalazzuk a csokoládés masszához, majd keverjük alaposan össze. Apránként adjuk a masszához a keményre felvert habot, és keverőkanállal óvatosan forgassuk össze.

A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a simára kevert masszát. (Ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát.) Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. Én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem.

Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, majd jó résnyire nyissuk ki az ajtaját, és így hagyjuk pár percig hűlni a tortát, majd vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni. Ezután csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra a tortát, és hűtsük ki egészen.

A lekvárt turmixoljuk le, hogy szép sima állagú legyen. Ezután adjunk hozzá 2 evőkanál rumot, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig.

A teljesen kihűlt tortalapot éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó lapot locsoljuk meg a maradék rummal. Ezután ízlés szerinti mennyiségű, meleg lekvárral kenjük le, és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy jól magába szívja a tészta.

A második tortalapnak a tetejét is kenjük meg vékonyan a meleg lekvárral.

Amikor a tészta már kellően magába szívta a lekvárt, az alsó tortatalapra helyezzük rá a másik tortalapot úgy, hogy a lekvárral lekent fele kerüljön felülre.

A mázhoz a vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel.

Ezután először kenjük vele körbe a tortát, majd a maradék csokoládét csorgassuk rá a tortára. Ezután szépen, egyenletesen kenjük el a torta tetején, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Én előző nap sütöttem és állítottam össze a tortát, így az ízek kellően átjárták, és a tészta finom szaftos lett.

Forrás:
Kard Éva

A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.