Írd be, mit keresel:

A legjobb házias: @paprikás @krumpli sokféleképpen

Mindenki szereti, gyorsan elkészül, ráadásul elég hozzá egyetlen lábas, laktató, olcsó, készülhet húsos és húsmentes változatban, sőt bográcsban is. A paprikás krumplinak csak előnyei vannak – mutatjuk is mindet, na meg az alapreceptet!

A világ egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legfinomabb étele, rengeteg módon készíthető, mégis igazán házias étel, nyáron éppen a gyors elkészíthetőség miatt szeretjük, és persze azért, mert isteni hozzá a kovászos uborka. Tökéletes nyaralás idején, táborozáskor, kerti partin, vízparti bográcsozáskor, de akár egy kis platnin is összedobható egyetlen edényben.

Cookta - 2016.06.15.
A legjobb házias: @paprikás @krumpli sokféleképpen

Ami mindenképpen kell hozzá, az természetesen a névadó krumpli és paprika, valamint hagyma és némi zsiradék. Ez lehet egy kis zsír vagy aprított szalonna, vegáknak olaj, amin megfuttatjuk a felaprított hagymát. Tehetünk bele egy kis paradicsomot és zöldpaprikát, amitől gazdagabb ízt kap a pörköltalap, majd jöhet a pirospaprika és a krumpli. Van, aki szívesen tesz bele karikázott szárazkolbászt vagy lecsókolbászt egészben vagy darabolva, virslit karikázva vagy épp egészben – ízlés szerint bármelyik tökéletesen illik hozzá, valamint tartalmasabbá tehetik a fogást. És ha már tartalmasság: szerintünk így is elég laktató, de vannak, akik csipetkét vagy galuskát is főznek a bővebb lére hagyott paprikás krumpliba, mások pedig friss kenyérrel fogyasztják szívesen, a szaftját is kitunkolva. Ha esetleg maradna belőle, tökéletesen alap lehet a másnapi grenadírmarshoz.

Ami sosem maradhat el mellőle, az a savanyúság: a már említett kovászos uborka mellett sokan ecetes almapaprikával kedvelik a legjobban, de egy friss uborkasalátával is nagyon finom, ha épp nem készült el még a kovászos ubi.

Paprikás krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • ½ dl olaj vagy 1 evőkanál zsír
  • bors
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 20 dkg szárazkolbász

Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Pörköltalapot készítünk: egy lábasban kis olajon megpároljuk a hagymát. Amikor üveges, hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, együtt pirítjuk néhány percet. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük.

Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, pár percig keverjük, hogy a paprikás szaftját kissé kiadja, majd a megpucolt és kb. 2 centis kockára vágott krumplit is a paprikás-kolbászos alaphoz adjuk.

Vizet öntünk rá, és fedő alatt addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul.

Ízlés szerint savanyúsággal, uborkasalátával tálaljuk, akár friss kenyeret is kínálhatunk hozzá.

Fotó: Hámori Zsófia

Fotó: Hámori Zsófia

További krumplis ételekhez ajánljuk

A krumplinak rengeteg elkészítési módja létezik, amelyhez a könyv számtalan ötlettel járul hozzá: a portugál burgonyás-babos levestől a saigoni salátán és a lazackroketten át a citromos halpitéig. A burgonyás-tejfölös muffin pedig kitűnő társ minden ital mellé vendégségben.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.