Bevallom nektek, régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy a házi fagyijaimhoz saját kézműves tölcsért készítsek. Néhány próbálkozás után sikerült rájönnöm a technikára, így hatalmas élvezettel tekergettem az illatos, vajas, enyhén karamellizált finomságokat a család nagy örömére. A videóból ti is elleshetitek a technikát!

A kúp formát, amire rátekertem, sima kartonpapírból hajtogattam össze, melyet alufóliával burkoltam be. A tészta elkészítése néhány perc, a sütés is nagyon gyors, de fontos, hogy még a forró ostyával dolgozzunk, mert utána megkeményedik, és nem lehet tekerni.

Az már csak hab a tortán – vagy csoki a tölcsér peremén –, hogy milyen mutatósan, látványosan lehet díszíteni a házi fagyikhoz szánt elképesztően finom, vajas-karamelles házi tölcsért. 

Forrás:
iStock

Lessétek el a videóból a technikát, és próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

Objektum doboz

Fagyitölcsér házilag

Hozzávalók:

  • 11 dkg puha vaj
  • 11 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 16 dkg liszt

Valamint:

  • olvasztott csokoládé
  • színes dekorcukor, mandulalapocskák

Elkészítés: A porcukrot és a lágy vajat keverőtálba mérjük, simára, krémesre elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, ezzel is simára keverjük, majd a lisztet is hozzáadva szépen kidolgozzuk a tésztát egy habverővel. 

A masszából egy sütőlapra kb. 15 cm átmérőjű köröket formázunk egy spatulával, amit 200 fokra előmelegített sütőben 2 perc alatt megsütünk. A sütőből kivéve szinte azonnal alufóliával beburkolt karton tölcsérforma segítségével feltekerünk, majd néhány másodperc múlva lehúzzuk, és hűlni hagyjuk.

Már így is tökéletes szerintem, de még csinosabbá tehetjük, ha olvasztott csokiba, majd színes dekorcukorba, aprított mandulaszeletkékbe mártjuk a peremét.

Én a házi áfonya sorbet-val próbáltam ki, de bármilyen fagylalthoz szuper. Itt találtok sok házi fagylaltreceptet >>

Forrás:
Mikes Márk