Írd be, mit keresel:

Rizottó kicsit másképp, árpagyönggyel és sült kelbimbóval

A rizottó általában rizsből készül, de néha azért próbálkozhatunk valami újjal is. Így tettem én is, és a rizst árpagyöngyre (gerslire) cseréltem.  

Cookta - 2024.02.21.
Rizottó kicsit másképp, árpagyönggyel és sült kelbimbóval

A gersli főzési ideje kicsivel hosszabb időt vesz igénybe, de megéri azt a kis pluszmunkát, mert nagyon finom, kissé más állagú, mint a rizs, ruganyosabb és nagyobb szemű. Az elkészítésében nincs nagy különbség, mint ha rizsből főznénk a rizottót, az a lényeg, hogy apránként adjuk hozzá a folyadékot, és az mindig meleg, forró legyen, hogy ne hűtse vissza az árpagyöngyöt (vagy rizst), így lesz kellően krémes, szottyos a rizottónk.

Mivel éppen volt itthon kelbimbó, úgy gondoltam, fűszeres olajba beleforgatom, majd a sütőben készre sütöm. Érdemes ezzel kezdeni, mert épp egyszerre készülnek el, és a rizottó igazából csak frissen jó.

Forrás: Kard Éva

A rizottó és a sült kelbimbó nagyon jól összeillenek, és együtt igencsak laktató ebédet tudunk feltálalni. Ezzel is bebizonyítva a családnak, hogy hús nélkül is lehet finomat főzni, és jól is lehet lakni.

Árpagyöngyrizottó sült kelbimbóval

Hozzávalók a rizottóhoz:

  • 20 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 2 szál rozmaring (vagy 1 mokkáskanál szárított)
  • őrölt fehér bors
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1,5 dl fehérbor
  • 6-7 dl húsleves

Elkészítés: Az árpagyöngyöt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, és 1-2 percig kevergetve futtassuk meg. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd öntsük fel a borral és a szójaszósszal. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve addig főzzük, míg a folyadékot teljesen felszívja. Ezután öntsük fel egy merőkanál meleg húslevessel, majd szintén félig lefedve addig főzzük, míg a folyadékot teljesen felszívja. Ezt addig ismételjük, míg az árpagyöngy kellően megpuhul és jó szottyos lesz. Közben többször keverjük meg!

Forrás: Kard Éva

Sült kelbimbó

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál színes bors
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe a nagyobbakat.

Az olajat keverjük össze a sóval, a borssal és a préselt fokhagymával, majd öntsük rá a kelbimbóra, forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a kelbimbót, majd a visszamaradt fűszeres olajat öntsük rá.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. Én légkeverésnél 130 fokon 20 percig sütöttem.

Tálaláskor szedjük tányérba a rizottót, majd helyezzük rá a sült kelbimbót, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.