A churros a legegyszerűbb és a legolcsóbb fánk, ami csak létezik, nem kell dagasztani, keleszteni, csak kikeverni és sütni. Nagyon könnyű a tésztája, mókás az alakja és isteni finom.
A csodás finomság nemcsak a spanyolok, de a mexikóiak és az argentinok kedvence is. Míg Európában inkább sűrű csokiszószba mártogatják a cukorban meghempergetett kukacka-fánkokat, addig a távoli kontinensen dulce de lechével, vagyis tejkaramellával kedvelik, de egyébként bármilyen lekvár is nagyon jól passzol hozzá.

A klasszikus recept szerint tejjel, vajjal és tojással készülő égetett tészta az alapja, de most egy még ennél is egyszerűbb és olcsóbb változatot próbáltunk ki: víz, liszt, szódabikarbóna, egy pici olaj és forró víz keverékéből sült a churros, igazi villámgyors és pofonegyszerű, pénztárcabarát recept, könnyű, gyorsan megsül, ízlés szerint pedig nemcsak kristálycukorba, hanem fahéjas vagy vaníliás cukorban is megforgatható.
Churros gyorsan és egyszerűen
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2,5 dl forró víz
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- bő napraforgóolaj a sütéshez
- kristálycukor a beforgatáshoz
Elkészítés: A száraz alapanyagokat – liszt, só, szódabikarbóna – egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat és a forrásban lévő vizet, és gyors mozdulatokkal egy fakanállal simára keverjük. A tésztának ragacsosnak kell lennie, esetleg még egy kevés vizet adhatunk hozzá.
Bő napraforgóolajat forrósítunk. A tésztát habzsákba tesszük, és csillagcsőrös fejjel 10–15 centi hosszú darabokat nyomunk a forró olajba, késsel vagy ollóval elcsippentjük. Egyszerre 5-6 fánkocskát érdemes sütni, hogy ne ragadjanak össze, 3-4 perc alatt szép világosra sülnek.
Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja, majd kristálycukorban megforgatjuk, és ízlés szerint csoki- vagy karamellszósszal tálaljuk.
