Írd be, mit keresel:

Zamatos, egészséges és laktató: a töltött cukkini

A nyár egyik nagy előnye, hogy ilyenkor szinte minden gyümölcs és zöldség sokkal zamatosabb, mint bármikor máskor. Használjuk ezt ki, amíg lehet, és csempésszük be őket minél többször a konyhába!

Cookta - 2016.08.04.
Zamatos, egészséges és laktató: a töltött cukkini

A cukkini igazi ezerarcú zöldség: ehetjük csipsz helyett, süthetünk belőle sütit, rádobhatjuk a grillre, isteni leves készül belőle, és a tésztákat is nagyon fel tudja dobni. Nagy előnye, hogy rendkívül egészséges, hiszen tele van C-vitaminnal, gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul nagyon kevés kalóriát tartalmaz, mégis laktató. Valamint minél kisebb, annál jobb: vásárlásnál érdemes inkább a kis- és közepes méretű cukkiniket előnyben részesíteni, mivel ezek a legízletesebbek – a túlérett darabok ugyanis könnyen szemcséssé válhatnak, ha nem fogyasztjuk el őket időben.

Mi most hússal és sok-sok zöldséggel töltöttük meg, hogy igazán kiadós, mégis egészséges, könnyű fogást varázsolhassunk az asztalra. A töltött cukkinit készíthetjük kedvünk szerint hús nélkül is, valamint a receptben írt zöldségeken is nyugodtan variálhatunk, hiszen gyakorlatilag elronthatatlan ételről van szó.

Töltött cukkini

Forrás:
iStock

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 4 db közepes méretű cukkini
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg mexikói zöldségkeverék
  • só, bors ízlés szerint
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • oregánó
  • 10 dkg reszelt sajt
  • szárított paradicsom

Elkészítés:

A sütőt 160 fokra előmelegítjük.

A cukkiniket alaposan megmossuk és félbevágjuk, a közepüket pedig kivájjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, majd sózzuk-borsozzuk őket ízlés szerint.

Ezután elkészítjük a tölteléket: olajat hevítünk, amin megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a felaprított paprikát és gombát, valamint a zöldségkeveréket. Pár perc alatt összepároljuk őket, ezután jöhet rá a darált hús. Ízlés szerint oregánóval, bazsalikommal és egy kevés rozmaringgal ízesítjük, ha szükséges, kevés vizet önthetünk alá. Közepes lángon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ha kész, levesszük a tűzről, és hagyjuk picit hűlni.

Ha langyosra hűlt, a kivájt cukkinikat megtöltjük a darált húsos töltelékkel, a tetejére szárított paradicsomot rakunk és megszórjuk reszelt sajttal. (Ha nincs szárított paradicsomunk, nyugodtan rakhatunk rá tejfölt, úgy is isteni!) Ha esetleg túl sok lett a töltelék, szórjunk hozzá pár evőkanál zsemlemorzsát, és formáljunk belőle kis fasírtokat.

Sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük őket. Jó étvágyat!

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.