A tojás az élet szimbóluma. Egyetlen tojás, egyetlen sejt. És belőle lesz a kiscsirke. Persze, nem kell kétségbe esni, nem falunk feltétlenül magzati állapotú csirke kisdedeket, ha tojást eszünk, mert a legtöbb tojás nincs megtermékenyítve kakasapu által, tehát csak tyúkanyu tétova petesejtje.

Viszont egyetlen tojás szinte mindent tartalmaz, amire az élethez szükség van. Zsírt, értékes fehérjét és sok-sok vitamint, ami persze attól is függ, mivel etették tyúkanyót. Ha jó dolga volt, a tojás tartalmaz A-, D- és E-vitamint, valamint B2-, B6-, B12-vitaminokat, illetve nitrogént és foszfort, melyre az agynak és az idegrendszernek van nagy szüksége. Luteint a szemünk egészségéért, kolint az izmainkért és cinket az immunrendszerünk erősítésére. 

Mint annyi mindennel, a tojással kapcsolatban is terjengenek rémhírek, hogy megemeli a koleszterinszintet, de ez csak afféle városi legenda. A tojásban lévő zsírok igenis szükségesek, Szendi Gábor szerint, aki több tudományos kutatásra is hivatkozik, például nemhogy ártana a tojás, de kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszerre, hiszen az elfogyasztott tojásmennyiség fordítottan arányos a vér koleszterinszintjével.

Forrás:
iStock

Szóval ünnepeljük csak a tojást, mert nem elég, hogy a szénhidrátokon és rostokon kívül szinte mindent tartalmaz, amire szükségünk van, de még finom is, és igen hamar lakoma készíthető belőle. 

Nyers tojás

A nyers tojással óvatosan bánjunk, csak az igazolt helyekről származó tojásnak együk meg a sárgáját nyersen, mert a héja porózus, így átjuthatnak rajta a bacilusok, sőt, a szalmonella is. De sokféle recepthez esszük nyersen a tojást, belekeverjük a tatár bifsztekbe, a tiramisuba, forró húslevesbe pottyantjuk, vagy ha nem esszük meg, akkor az arcbőrünkre vagy a hajunkra kenjük pakolásként. 

Főtt tojás

A főtt tojás hatpercnyi forralással készül el, ilyenkor a fehérje és a sárgája is szilárddá válik. De ha igazán finom kemény tojást akarunk enni, csökkentsük le a főzési időt négy percre. Ekkor a fehérje már kemény, de a sárgája lágyan csorgó marad. Kemény tojást használhatunk szendvicsek vagy köretek díszítéséhez, készíthetünk belőle tojáskrémet mustár, vaj, só, bors és kevés hagyma hozzáadásával, beleapríthatjuk a melegszendvicshez készített krémbe, és ne feledjük, hogy az imádott rakott krumpli alapja is. De fogyókúrázók is előszeretettel eszegetik, mert igen laktató, viszont kevés benne a kalória. Igaz, rettentően puffaszt. 

Lágy tojás

A klasszikus lágy tojás 3 percig fő. Kissé elhanyagoljuk mostanában, pedig kevés finomabb reggeli van egy igazi vajjal megkent pirítósnál, ami mellé a tojáshéjból kanalazzuk ki a mannát. 

Forrás:
iStock

Rántotta

Ahány ház, annyiféle rántotta létezik. Lehet szalonnás alapú, hagymás, gombás, paprikás, kolbászos, natúr, sonkás, sajtos… A lényeg, hogy az előre összekevert (vagy akár a teflonban megforgatott) tojást forró zsiradékra csorgatjuk, és megsütjük. Akkor finom, ha se nem túl kemény, se nem túl lágy. Kevés tejjel vagy tejszínnel kiadósabbá, lágyabbá tehető. A tetejére okvetlenül szórjunk zöldfűszereket és az elengedhetetlen pirospaprikát. 

Tükörtojás    

Na, a tükörtojás elég sok bosszúságot okozott már nekem, amíg meg nem tudtam a titkát. Az én tükörtojásom alul folyton leégett, felül meg nyers maradt, de aztán valaki elárulta, hogy ha alul már megsült, löttyintsek rá felülről fél deci vizet, majd fedjem le, és úgy süssem egy-két percig. Az eredmény elképesztő lett: a tojásfehérje kissé ráfőtt a sárgára, amitől gyönyörű ködös fátyollal vonta be. Alul ropogós lett, felül tökéletesen átsült, és miután ez ilyen jól sikerült, tíz napon át nem is ettem mást reggelire. A tükörtojás remek feltétnek is főzelékekre, vagy díszítő- és ízelem sült húsokra (ez a Holstein mód), de két kenyér közé, szendvicsnek is kiváló. 

Omlett

Az omlett már kicsit macerásabb. Ha alaposak akarunk lenni, a fehérjét verjük habbá, majd a sárgájához keverve adjunk hozzá egy csapott evőkanál lisztet, forgassuk össze, és így süssük meg. Amúgy hasonlóan ízesíthető, mint a rántotta, belereszelhetjük a sajtot, süthetünk mellé szép szelet sonkát, belevagdalhatunk újhagymát, a fantáziánkra van bízva. 
 

Forrás:
iStock