Írd be, mit keresel:

Karácsony másképp, lidércnyomás nélkül

Akárhogy is nézzük, a karácsony nemcsak a meghitt ünneplésről és együttlétről szól, hanem egyre inkább a roskadásig megrakott asztalról, az ezerféle ünnepi fogásról, a hatalmas traktáról, amitől az ünnep harmadik napjára kidőlünk, éjszaka pedig rémálmokkal küszködünk. Pedig lehet ezt másképp, kicsit okosabban, tudatosabban!

Cookta - 2016.12.16.
Karácsony másképp, lidércnyomás nélkül

Teljesen természetes, hogy készülünk az ünnepekre, finom fogásokkal szeretnénk elkápráztatni akár a szűk családot, akár a nagyobb vendégsereget. Nem kell lemondanunk semmiről, csak érdemes a mérték és a minőség oldaláról végiggondolnunk a dolgokat, és jó olyan fogásokat is belecsempészni az ünnepi menükbe, amelyek könnyedebbek, zöldségeken vagy gyümölcsökön alapulnak, esetleg vegetáriánusoknak is megfelelnek, vagy éppen mindenmentesek.

A karácsony a legtöbb családban háromnapos vándorlás, egyik családtól a másikig, mi is megyünk, hozzánk is jönnek, és bizony könnyen előfordulhat, hogy a vendégek között van vegetáriánus vagy vegán étrendet követő, esetleg – sajnos egyre gyakrabban – valamilyen táplálékérzékenységgel élő ismerős vagy rokon. Számukra is kifejezetten kellemes, ha nem azt érzik, hogy nekik külön főztek, hanem ezek a fogások úgy illeszkednek a menübe, hogy mindenkinek élmény legyen, másrészt senkinek nem árt, ha egy finom, de esetleg laktózmentes vagy gluténmentes fogás is az asztalra kerül.

A tapasztalat is azt mutatja, hogy egy jól elkészített és ötletes „mentes” fogásból mindenki szed, még a leghagyományosabb konyha kedvelői és a legnagyobb húsimádók is, másrészt jó tudni azt is, hogy ezekkel az ételekkel egyrészt változatosabbá, másrészt könnyen emészthetőbbé tehetjük a menüt. Ősszegyűjtöttünk néhány alternatívát, amelyekkel színesebbé, gazdagabbá és egészségesebbé tehetjük a karácsonyt!

Előétel, leves

Az aperitif mellé jól jön néhány falatka, amihez ideális néhány kence, szendvicskrém, amit egyszerűen kitehetünk az asztalra egy kis pirítóssal, grissinivel vagy hasábra vágott zöldséggel. Tökéletes lehet ehhez a hummusz, még inkább a különlegesebb sütőtökös hummusz vagy a céklás hummusz, de az ezerarcú avokádókrém is mindig sikert arat.

A klasszikus halászlé és a karácsonyi borleves is megosztó, de egy selymes és jól fűszerezett zöldségkrémlevessel könnyen csempészhetünk finom alternatívát a menünkbe. A sütőtökkrémleves vagy kókusztejes céklakrémleves tökéletes, egyszerű, mégis különleges választás lehet, a tejszín minden esetben cserélhető kókusztejszínre, még jobb eredményt is kapunk.

Főétel, saláta

Ha szeretnénk a menübe illeszteni a könnyedebb, mentes vagy vegetáriánus fogásokat, akkor a húsos vagy halas fogások köretével és a salátákkal kell variálnunk. Vegetáriánusoknak ideális és mennyei Jamie Oliver mogyorós-kéksajtos sült krumplija, vegán fogásként pedig a zöldséges-kurkumás rizst ajánljuk, kókusztejes, zöldséges és nagyon finom.

A saláta lehet tartalmasabb és könnyedebb is, de karácsonykor érdemes különlegesebbet készíteni. A kelbimbó-gránátalma-mogyoró elég jó kombinációnak tűnik ehhez, gyönyörű és nagyon finom, de készíthetünk szicíliai narancssalátát is, pofonegyszerű és mindenmentes, ráadásul tényleg karácsonyi klasszikus Olaszországban. A sárgarépa is szuper alapanyag salátához, itt 3 változat is található, könnyű, gyors, egyszerű és nagyon finom.

Desszert

A karácsony süteménydömpinget is jelent, de tévedés, hogy ne lehetne ebben is alternatívát, SŐT! kompromisszummentes alternatívát kínálni egészséges desszertek frontján táplálékérzékeny vagy vegán, egészségtudatos vendégeinknek. Nagyon egyszerű és isteni finom a brownie-golyó, de sütés nélkül elkészíthető ez a narancsos „sajttorta” is. Aki szívesen kísérletezik új alapanyagokkal, és kedveli a mákot, annak ezt a mindenmentes mákos-szedres pitetortát ajánljuk!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.